Social networking op computers kende een piek in 2011

Misschien bestaat er wel zoiets als teveel Facebook. In 2012 spendeerde Amerikaanse gebruikers ongeveer 27 procent van hun Internettijd aan sociale netwerken en forums, of omgerekend ongeveer 16 minuten voor ieder uur dat ze op het Internet zaten. Dit blijkt uit cijfers van het Experian Marketing Services. Hoewel dit voor sommige mensen misschien een alarmerend cijfer is, een cijfer dat bovendien het mobiele surfen niet in zijn resultaten opneemt, is het toch 3 procent lager dan het jaar voordien. In 2011 bedroeg dit cijfer immers nog 30 procent van alle tijd die online werd gespendeerd, volgens Experian.

Het is bovendien niet alleen een feit dat bij Amerikaanse gebruikers wordt vastgesteld. De tijd die op computers aan sociale media wordt gespendeerd in vergelijking met andere online activiteiten kende ook een daling in Europa en Australië. In Australië werd van jaar op jaar ook een daling van 3 procent, namelijk van 27 naar 24 procent, vastgesteld. Ook in Europa schommelt de daling rond de 3 procent en zien we een daling van 25 naar 22 procent op één jaar tijd. Uit onderzoek blijkt dat gebruikers steeds meer tijd aan online winkelen en het lezen van nieuwswebsites besteden, twee categorieën die in 2012 een zeer sterke groei kenden.

In een tijd waar sociale apps de pan uitswingen, lijken de bevindingen van Experian een beetje vreemd in de oren te klinken. Verruimen we dan toch onze online horizon? Of misschien zijn het wel de sociale netwerken zelf die ons meer en meer naar nieuwswebsites en shopping websites verwijzen en zo deze verandering in de hand werken. Als dit de reden zou zijn, dan is deze ontwikkeling alvast heel goed nieuws voor e-commerce bedrijven en marketeers. Wat wel in het achterhoofd moet gehouden worden, is dat deze opmerkelijke data enkel op computers betrekking heeft en dat het mobiele sociale netwerken niet in deze cijfers is opgenomen.

Wat het mobiel sociale netwerken betreft, spendeerde de Amerikaanse gebruiker tijdens het eerste kwartaal van 2013 ongeveer 15 procent van zijn online tijd aan het gebruik van sociale netwerken en applicaties. De enige categorie die nog populairder was dan deze apps, volgens Experian, was e-mail. E-mailen nam tijdens het eerste kwartaal van 2013 ongeveer 23 procent van de online tijd in beslag.

Directadmin PhpMyAdmin