ICANN keurt nieuwe domeinnamen goed

Het Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, of kortweg het ICANN, heeft een voorstel goedgekeurd voor het Internet, dat ze zelf de grootste en opmerkelijkste verandering in de Internetwereld ooit noemen. Het ICANN is momenteel zelf in het bezit van 22 gTLD’s, de zogenaamde “generic top-level domain names zoals daar zijn .com, .net en .org domeinnamen. Tijdens een vergadering stemden 13 van de 16 stemgerechtigden voor een nieuwe vorm van gTLD’s.

Iedereen kent vast en zeker wel de promotietechnieken van domeinproviders waarbij je vanaf 1 Euro of 1 Dollar een nieuwe domeinnaam kunt laten registreren. De nieuwe domeinnamen zullen waarschijnlijk net iets meer kosten. Het is namelijk zo dat vanaf 12 januari 2012 organisaties en bedrijven in staat zullen zijn om een domeinnaam te kopen die afwijkt van de 22 suffixen die momenteel voor algemeen gebruik goedgekeurd zijn. Zo zal Apple binnenkort bijvoorbeeld de domeinnaam .apple kunnen kopen of zullen organisaties ook een bod kunnen doen op meer algemeen beschrijvende suffixen zoals bijvoorbeeld .computer of .gsm.

Merken, organisaties en bedrijven kunnen tussen 12 januari 2012 en 12 april 2012 hun verzoek voor een bepaalde domeinnaam indienen voor een beginprijs van 185.000 Dollar per gTLD. Als meerdere ondernemingen voor dezelfde domeinnaam een verzoek indienen, dan zal de domeinnaam via een veiling aan de hoogste bieder verkocht worden. Populaire extensies zouden dus wel eens heel wat geld kunnen opleveren voor het ICANN. Deze prijs van 185.000 Dollar is slechts een aankoopprijs want ondernemingen zullen ook jaarlijks een premie van 25.000 Dollar moeten neertellen om hun domeinnaam een jaar lang te behouden.

Omwille van de hoge kosten die aan deze nieuwe domeinen gerelateerd zijn, zullen waarschijnlijk enkel topmerken, bekende ondernemingen en overheidsinstellingen in staat zijn om initieel deze domeinnamen aan te schaffen. Vooral van de entertainment- en financiële sector wordt verwacht dat ze vanaf de start biedingen zullen uitbrengen op verschillende domeinnamen. Organisaties zullen door het aankopen van deze nieuwe gTLD’s concurrentieel sterker staan in hun specifieke marktsegment en zullen hiermee ook hun merk kunnen beschermen tegen eventuele inbreuken betreffende het patent op een merknaam.

Uiteindelijk zal het al dan niet aankopen van de domeinnamen afhangen van de financiële mogelijkheden van een bedrijf en van een grondige analyse van de voordelen, mogelijkheden en eventuele risico’s. Voor vele middelgrote en kleine bedrijven zal het prijskaartje waarschijnlijk wel te hoog oplopen. Afwachten dus maar of deze nieuwe gTLD’s een succes zullen worden.

Directadmin PhpMyAdmin