Facebook op de beurs: tijd voor een blik op de cijfertjes

De sociale netwerkgigant die ervoor zorgt dat meer dan 845 miljoen mensen hun intiemste details over hun leven online plaatsen, zet zijn weg naar de top verder. Facebook heeft zich namelijk op de beurs geworpen. Een beursgang die het bedrijf niet alleen miljarden Euro’s, maar ons ook heel wat interessante cijfertjes over het eigenlijke financiële reilen en zeilen van ’s wereld grootste medianetwerk oplevert.

Zo kregen we allereerst een kijk in de financiële situatie van grote baas Mark Zuckerberg zelf. Volgens de cijfers die na de beursgang bekend zijn geraakt, keert Zuckerberg zichzelf jaarlijks een loon van 500.000 Dollar of om en bij de 380.000 Euro uit. Naast zijn loon beschikt de man ook over een privé-jet die hij door vrienden of familie mag laten gebruiken. Opmerkelijk is wel dat Zuckerberg vanaf volgend jaar slechts 1 Dollar per jaar gaat verdienen. Een symbolische Dollar welteverstaan want de man hoeft zich echt geen zorgen meer te maken over geld.

Vervolgens werd ook bekend dat Facebook gemiddeld 3,34 Euro per gebruiker verdient. Met 845 miljoen gebruikers levert dit natuurlijk een mooie duit op. Toch komt Facebook met dit bedrag per gebruiker slechts op de 8ste plaats. Ondernemingen zoals Amazon (189 Dollar) en eBay (39 Dollar) verdienen immers een veelvoud van het gemiddelde Facebookbedrag per gebruiker. Het grote verschil zit hem natuurlijk in het feit dat Facebook over heel wat meer gebruikers beschikt.

Opmerkelijk zijn ook de inkomsten- en winstcijfers die de buitenwereld werden ingestuurd. De laatste drie jaren is de onderneming winstgevend. We spreken hier dan niet over een paar honderdduizenden of zelfs miljoenen winst per jaar, maar voor 2011 bijvoorbeel over een winst van 1 miljard Dollar of 760 miljoen Euro. En dit op een omzet van 2,8 miljard Euro. Deze winst wordt nog steeds grotendeels, voor 85%, uit advertenties gehaald, maar we zien ook een opmerkelijke stijging van applicaties als inkomstenbron voor Facebook. Grote speler op deze markt is de onderneming Zynga, bekend van onder andere Farmville en Words With Friends. Zynga zorgde afgelopen jaar immers voor zo maar even 12% van de totale omzet van Facebook. Zonder meer een belangrijke handelspartner dus.

Facebook geeft in zijn beursrapport ook meer uitleg bij zijn verwachtingen naar de toekomst toe. Zo verwacht het bedrijf minder gebruikers, maar wel actievere gebruikers die voor meer kliks en dus meer inkomsten zullen zorgen.

Directadmin PhpMyAdmin